Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Ρεμπέτικο

Ο Μήτσος μου ζήτησε το "Στου Θωμά". Αγαπημένο τραγούδι. Μου αρέσει τόσο να το ακούω όσο και να το παίζω με το τρίχορδο μπουζουκάκι μου. Η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή θα αναφερόμουν σίγουρα στο τραγούδι αυτό, και γενικότερα στην ταινία "Ρεμπέτικο" στην οποία πρωτοακούστηκε.
Την είδα για πρώτη φορά πριν περίπου ένα χρόνο. Την έψαχνα και δεν την έβρισκα πουθενά ώσπου είχα την τύχη να γνωρίσω ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο που την είχε σε DVD από κάποια εφημερίδα. Πολύυυυ τύχη. Ενθουσιάστηκα με την ταινία και την είδα ακόμα 2 φορές τουλάχιστον. Εξαιρετική ιστορία για να μπούμε και εμείς οι νεότεροι σε ένα κλίμα που δεν προλάβαμε καθόλου να ζήσουμε. Να δούμε έναν τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί η ζωή των προσφύγων της Μ.Ασίας. Οι άνθρωποι αυτοί που δεν αγκαλιάστηκαν ποτέ από τη "μητέρα Ελλάδα" αφού προηγουμένως είχαν χωρίς τη θέλησή τους ξεριζωθεί εξαιτίας της, έφεραν εκτός από πολλά εργατικά χέρια, μια νέα κουλτούρα. Δημιούργησαν συνοικίες (γκέτο όπως θα λέγαμε σήμερα) στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων ελληνικών πόλεων και κυρίως στον Πειραιά. Συνέβαλαν τα μέγιστα στη δημιουργία και εξέλιξη του ρεμπέτικου τραγουδιού. Οι ίδιοι γεμίσανε τα εργοστάσια και κυνηγήθηκαν για τις ιδέες και τις συνήθειές τους.
Δείτε την ταινία και ψάξτε το λιγάκι το θέμα και μόνοι σας. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και είμαι σίγουρος ότι θα επανέλθω πιο αναλυτικά. Ένα απόσπασμα από την ταινία.



Σκηνοθεσία του Κώστα Φέρρη. Ο ίδιος μαζί με τη Σωτηρία Λεονάρδου έχουνε γράψει το σενάριο. Η τελευταία συμμετέχει και στην ταινία όπως πολλοί άλλοι εξαιρετικοί ηθοποιοί. Τη μουσική την έχει γράψει ο Σταύρος Ξαρχάκος ενώ τους περισσότερους στίχους ο Νίκος Γκάτσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου